Evo kako mozete da koristite elektronsko potpisivanje na bilo kom racunaru (linux ubuntu mac windows). Od hardvera vam je dovoljno samo da imate slobodnog hard diska i memorije (nisam siguran za minimum, ja sam imao 100GB slobodno na eksternom hard disku i 16GB RAM memorije) i usb biometrijski citac kartica koje se lepo prepoznaje u virtual boxu, meni radi Yankee YCR 101, Gamalto CT31 (meni ne radi Trust primo smart card reader).

Skinuti windows koji cemo pokrenuti unutar virtual masine uz pomoc VirtualBox:

Otpakovati WinDev2108Eval.VirtualBox.zip i pomocu VirtualBox programa otvoriti dobijeni fajl WinDev2108Eval.ova.

Kada se pokrene virtualna masina attachovati usb smart card reader na nju (to treba da radite svaki put kada se pokrene masine).

virtualbox_attach_smart_card_reader

Mozete provetiti da li se uredjaj prepoznao na windowsu tako sto kliknete desni klik na Windows ikonu pa na Device Manager i tamo bi trebalo da stoji Smart card readers i Smart cards (ukoliko ste ubacili licnu kartu u citac, obicno cip stoji na gore, a slika prema dole).

virtualbox_open_device_manager.png virtualbox_device_manager.png

Sa sajta ustanove od koje ste uzeli certifikat treba da skinete midleware. Ja sam vadio sertifikat u MUP-u tako da sam instalirao TrustEdge 64 bitni

Mozete instalirati i Celik aplikaciju za citanje licne karte. Sve ostale alate vec imate u WinDev virtualnoj masini.

I to je to sto treba da instalirate. Posle pratite uputstva za elektronsko potpisivanje.

ePorezi treba da ispise Citac i kartica prepoznati pa kliknete na Podnesi prijavu i unesete vas pin kod za licnu kartu, Otvorice vam se browser na adresi https://eporezi.purs.gov.rs/